Saturday, January 8, 2011

Kawen Dah NIkah je Belum

Kawen Dah Nikah je Belum


Tajuk ini merujuk kepada gejala bersekedudukan yang menggila kini.Fakta yang menggerunkan berkenaan gejala buang anak dan keruntuhan moral serta pegangan agama yang rapuh adalah manifestasi sistem keluarga yang perlu dipandu semula oleh golongan yang memegang tampuk kekuasaan kini.

Masanya,kembali ke jalan lurus dengan meluruskan masyarakat dengan hidup rasa bertuhan.Melihat masyarakat mengamalkan Islam secara keseluruhan bukan sebahagian.

Ia bukan sekadar impian tetapi cita-cita yang tertancap dalam setiap jiwa yang beriman dalam usaha mengharapkan pertemuan dengan ALLAH ya Rahman dalam keadaan jiwa yang tenang.

Dan mereka yang menjauhkan diri dari perbuatan dan perkataan yang sia-sia; ( Al-Mu'minuun 23:3 )

Pernahkah anda melihat mereka yang bersekedudukan tanpa nikah ? di taman bunga ? tepi pantai ? dalam rumah ? Membonceng motor bersama? atau di tempat yang lain ? Naudzubillah min dzalik.

Dia lah yang menciptakan langit dan bumi; Ia menjadikan bagi kamu pasangan-pasangan dari jenis kamu sendiri, dan menjadikan dari jenis binatang-binatang ternak pasangan-pasangan (bagi bintang-binatang itu); dengan jalan yang demikian dikembangkanNya (zuriat keturunan) kamu semua. Tiada sesuatupun yang sebanding dengan (ZatNya, sifat-sifatNya, dan pentadbiranNya) dan Dia lah Yang Maha Mendengar, lagi Maha Melihat. ( Asy-Syuura 42:11 )Moga mereka itu bukan kita dan keluarga kita.


Habis siapa yang dimaksudkan ? Masyarakat.


Habis siapa yang bertangunggjawab dalam hal ini?Anda dan terlebih lagi saya yang menulis ini.


Kita perlu menegurnya.Semudah memberi maklum.Amar makruf nahi mungkar.


Bagaimana caranya untuk menegur dan membuat tindakan?


Tegur dan ambillah tindakan dengan hikmah dan bijaksana.


BERSEKEDUDUKAN adalah fenomena yang bermula dari Barat dan kini mempengaruhi sesetengah anggota masyarakat kita. Apa pandangan Islam mengenainya?


TUHAN menjadikan kehidupan manusia di dunia ini berpasangan - lelaki dan perempuan. Bermula daripada Adam dan Hawa dan daripada mereka manusia membiak.


Undang-undang yang tertua sekali bagi manusia adalah undang-undang perkahwinan dan kekeluargaan. Undang-undang ini berkembang. Ia memberi dasar yang mesti dipatuhi oleh setiap individu dalam sesebuah masyarakat. Bermula dengan masyarakat yang kecil hingga yang lebih kompleks. Di samping itu ditetapkan pula nilai akhlak yang mesti dipatuhi.


Al-Quran ada menjelaskan bahawa perempuan itu adalah pakaian bagi lelaki dan lelaki pula pakaian bagi perempuan. Dalam erti kata lain setiap pihak memerlukan di antara satu dengan lain. Zuriat manusia akan pupus sekiranya lelaki tidak lagi memerlukan wanita sebagai pasangan hidupnya dan begitu juga sebaliknya. Kemanusiaan itu sendiri akan hancur apabila naluri dan fitrah semula jadi bertukar dari sifat asal yang Tuhan jadikan.


Sememangnya dalam diri manusia itu dihiaskan dengan rasa cinta kepada nafsu daripada wanita dan anak serta kekayaan. Tetapi nafsu manusia itu hendaklah disalurkan menerusi cara yang diharuskan oleh syarak, tidak menurut selera sendiri, tetapi mengikut norma dan nilai agama.


Institusi kekeluargaan Islam dibentuk melalui keturunan atau nasab, melalui perkahwinan dan susunan. Mereka yang dilahirkan menurut mana-mana kategori mempunyai status perundangan. Dari aspek kekeluargaan, Islam menetapkan status keluarga itu sama ada sebagai muhram atau yang haram dikahwin dan ajnabi yang halal dikahwini.

Secara ringkasnya, Islam menetapkan cara pergaulan sesama muhram seperti antara adik-beradik dan pergaulan di kalangan ajnabi dan bukan muhram seperti keluarga pupu dan mereka yang tiada ikatan kekeluargaan dan sebab perkahwinan atau susuan. Ertinya dalam pergaulan seharian ada nilai yang mesti dipatuhi.


Bagi masyarakat yang sudah luntur nilai moral beranggapan tindak-tanduk seseorang dalam pergaulan seharian adalah soal peribadi yang tidak boleh sesiapa pun campur tangan, termasuk ibu bapa dan masyarakat sekeliling. Kehidupan yang individualistik yang hilang pegangan hidup beragama akan berakhir dengan cara hidup primitif.


Golongan ini dengan mudah terdedah dan terpengaruh dengan gejala negatif seperti Bohsia, termasuk bersekedudukan.


Memanglah benar jika jiwa seseorang tidak diasuh dengan nilai murni ia lebih mirip untuk melakukan gejala tidak sihat. Antara sifat yang mulia adalah MALU. Orang yang tidak mempunyai sifat malu akan melakukan apa sahaja. Sebab itu malu adalah antara ciri-ciri kemuliaan insan.


Dalam masyarakat primitif, pergaulan bebas dan bersekedudukan adalah perkara biasa. Hasil daripada bersekedudukan itu melahirkan anak luar nikah. Di Barat ini adalah fenomena biasa dan kini meresap dalam masyarakat kita. Kalaupun tidak ada anak yang dilahirkan, kerana sudah digugurkan, Barat menentang undang-undang yang melarang menggugurkan anak. Insiden buang anak dalam tong sampah yang pada satu ketika pernah heboh menunjukkan perbuatan tidak bermoral ini berlaku dan perlu dipulihkan.

Link asal SINI

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails