Sunday, July 25, 2010

kepada yang dirindui





Segala puji-pujian hanya terUntuk yang Maha Esa, Allah yang pengasih lagi penyayang. Selawat dan salam buat Kekasih-Nya. Moga dirimu sedang berbahagia wahai Nabi Junjungan tercinta dan kepada sekalian keluarga, sahabat serta pengikutnya.






Bandar Perdana,
Sungai Petani
Kedah Malaysia




Assalamualaikum,



Kehadapan yang sedang membaca, jutaan rindu dikirimkan buat kalian. Harap-harap kalian sedang bergembira tatkala membaca.



Terlebih dahulu, kemaafan dipohonkan kerana lewat mengkhabarkan berita.
khabar itu pun dah maknanya berita Sibuk dengan cara dunia Malaysia. Jangan bimbang ingatan tetap ada buat semua. Lebih-lebih lagi yang tak putus-putus bertanya tentang saya.


Kini saya berada di utara semanjung, menemani ayahanda tercinta menyelesaikan beberapa perkara.






Sedikit cerita semasa perjalanan pulang ke tanah air, Malaysia.





Kalian ingin tahu,





Selesai urusan kargo barang, saya perlu ke bahagian seterusnya sebelum menaiki bas untuk masuk ke perut kapal terbang.





Alhamdulillah urusan pasport juga berjalan lancar. Terima kasih pada teman-teman yang banyak membantu dalam urusan visa tika saya masih di bumi Alexandria.. Seusai urusan pasport,
luggage bag trolley perlu discan sama juga tuannya.




Tiba-tiba beg saya di tahan, katanya ada bahan yang mencurigakan.




Apa pula!



Saya mula berfikir. Bahan apa. Apa bahan yang saya ada ada, sampai boleh mencurigakan.
Setahu saya hanya ada


Laptop dan wayar-wayar, Hard disk dan sebuah Fail juga.





Beg saya buka. Orang yang bertugas tersebut mula menggeledah apa yang ada.



Pertama sekali dia tanya, ini apa? sambil mengangkat
benda tersebut




Aduh! Saya tidak tahu namanya di dalam bahasa mereka. HARU sebentar. Sebenarnya ialah Nenas Batu. Ditanya saya juga apa kegunaannya.





Lucu sekejap menyinggah di hati.




Itulah.. bahasa bangsa asing jika kita kuasai, bukankah memudahkan diri. Nabi kita sudah lama mengingatkan.

hrm.. Farhana!




Proses mencari masih diteruskan lagi, saya juga turut tidak berhenti memikirkan bahan apa yang
merbahaya ada pada saya.





Baru saya teringat, pasti yang mencurigakan mereka adalah bahan yang terbalut dengan
aluminum foil.




Terus sahaja saya mengangkat
bahan curigaan mereka.






Saya kata, bahan merbahaya yang mereka sangka sebenar tidak merbahayakan sesiapa. Ini Macaroni bachamel. Makanan kegemaran mereka juga. Ianya dibalut aluminium foil.




Baru mereka berhenti mencari.








Macaroni b├ęchamel





Macaroni bechamel yang kak Ahsan dan Nik belikan untuk saya di Restoran Muhammadi, sebelum kita bergerak ada sejarah. Sejarah kena tahan di Airport Alexandria.





Walaubagaimana pun. Syukran bangat! Syukran ya.. pada kalian.



Alhmdulillah mengenyangkan saya, Auni Sufiyyah dan ibunya serta Syikin. Kami berkelah menikmati macaroni Bachamel sementara menanti Bas untuk ke Perut kapal terbang. Kedengaran seronok bukan?


*********








Airport Doha



Perjalanan kami ke Malaysia perlu singgah di DOHA. Singgahan kami di sana sepatutnya memakan masa 3 jam sahaja.





Kita merancang, dan jangan lupa kita ini juga turut dicipta oleh Perancang yang Maha Kuasa.




Penantian kami ditambahkan lagi. Mengikut jadul perjalanan, berlepas ke Malaysia dari Doha sekitar jam 2 pagi namun kami berlepas ke Tanah air tercinta sekitar pukul 5 setengah pagi waktu sana.






menuju ke Malaysia dari Doha



Alhamdulillah saya dan teman-teman sekapal selamat tiba di Malaysia.








Buat kalian, moga selamat segalanya di sana. Saya mendoakan urusan-urusan kalian di permudahkan. Jaga diri,



InshaAllah kahir.



Salam untuk semua yang saya rindui dengan lafaz
Assalamualaikum.



Monday, July 19, 2010

jangan malu mengaku BAHAGIA



bukan ikan ini dalam akuarium.




Sekejap-sekejap jengah akurium.



Tujuan yang mulia, untuk memastikan ikan-ikan berada dalam keadaan selesa.



Saya rasa bahagia melihat mereka. Berenang dan berkejaran dalam 1 kelompok mereka, macam 1 keluarga sahaja lagaknya.




Semenjak Dua hari yang lalu, boleh dikatakan banyak ikan telah mati. selang tiga jam ada yang pergi tak kembali
maksudnya mati. Seolah-olah menunggu giliran ikan mana seterusnya. Saya kurang pasti apa penyebabnya.




kenapa dengan ikan-ikan ini, mereka saling TAK bahagia? bukankah lagak sudah macam 1 keluarga.



eh-eh, Farhana! tengok semua benda, semua perkara habis ingin dikaitkan dengan keluarga.




apa cerita
? Ada apa.




Begini, Kamu ada keluarga?. Biar saya guna bahasa indah yang mudah. tak pasti juga boleh disenaraikan bahasa yang indah. Kira saya dan kamu faham, cukuplah ya..





Ada waktu saya baca akhbar. Bila sempit waktu saya belek tengok gambar-gambar.




Dua Tiga perkara saya gerun juga memikirkan.
Institusi keluarga dalam negara kita khususnya, menunjukkan tahap kritikal.



Ada anak
tidak mengaku ibubapanya. Ada ibubapa saman anaknya. Adik beradik saling bercakaran. Itu cerita mereka yang masih bernyawa.



Yang telah pergi, maksudnya meninggalkan dunia yang fana. Ngeri terkadangnya. Mati di tangan anaknya sendiri.






Berhenti sebentar cerita.

Saya rasa kabur lihat skrin depan mata.






ini sememangnya salah siapa? salah siapa!




Kau salah! Dia salah! Mereka salah!




hep! Farhana. Istighfar 3 x.



Bukan masanya lagi untuk tunding menunding jari, meletakkan kesalahan pada mereka.



Sebaiknya kita koreksi diri. Pokok pangkal diri sendiri.



Kita ada Tuhan. Tuhan yang Maha Kaya lagi Maha Perkasa. DIA tahu segala-galanya. Jadi, kembalilah pada-Nya.


Ikut perintah DIA, tinggalkan larangan DIA.





ALLAH pencipta kita semua. Segala-galanya. ALLAH tahu di mana kemampuan dan kelayakan kita untuk berdepan dengan ujian-ujian dari-Nya.



Bila kita berusaha untuk hampir dengan-Nya. Insha Allah, mudah-mudahan kita tahu jalan terbaik untuk selesaikan semua perkara.






dAn,
kita akan rasa apa makna KELUARGA bahagia.



Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya) dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan)

[surah Luqman: ayat ke 14]



Wednesday, July 7, 2010

Kalian Suka. Saya gembira







Semalam sebelum bertolak pulang ke Alexandria, di bait J.M, Jannatul Ma'wa (nama salah sebuah rumah pelajar di Mansoura) saya dapat sesuatu yang mengembirakan hati.
Gumbira la sangat. Memanglah gembira, sebabnya saya akan mengembirakan teman-teman serumah saya. Eh, tak pasti juga cuma saya harap-harap begitulah keadaanya nanti.




Travel lagi ke bumi Mansoura. Setengah minggu jugalah berada disana. Di sana saya memikirkan juga buah tangan apa yang boleh di bawa pulang untuk ahli bait tercinta.




Thanks to my dear friends.. Cik Hazirah



Kelakar. Seronok pun ada. Saya bawa pulang untuk mereka, ahli bait saya Cendawan.
Cendawan Tiram. Di Malaysia mudah sangat jumpa. Di tempat saya, bila teringat telan air liur saja.



Selalunya
cendawan butang yang mudah dijumpa di tempat saya. Fresh atau dalam Tin.
HA kali ini amik, cendawan tiram ko! dari Mansoura.




Mungkin ada atau mungkin banyak sebenarnya di tempat saya, tetapi biasalah... mana nak dan pergi cari merata. Paling-paling CARI di Fathallah sahaja. Ada juga cuma harga standard la.
em cendawan butang ja






Hajat di hati ingin jadikan Cendawan Tiram tersebut
Cendawan Goreng crispy tak tahu juga sempat ke tidak,HEHE.



waktu tempatan 12:15 pm, seJam akan datang saya perlu bergerak ke Cairo pula. Ada sedikit urusan di sana. Penting juga.




Jika ada ahli bait yang terbaca tulisan saya, sila kalian nikmatilah cendawan tersebut sepuasnya dahulu ya! ikut selera kalian juga, sama ada sup cendawan atau apa-apa saHAja.

Jika kalian tak baca rasanya pasti kalian akan tunggu sehingga kepulangan saya untuk rasai Cendawan tiram, betul enggak? :)
oh terharunya...





resepi
Cendawan Tiram Crispy if kalian nak makan:

  • Jenis cendawan; Cendawan Tiram Kelabu; 500 ~ 750 gram.

  • Tepung Gandum; Tepung gandum ni menentukan tebal atau tipisnya salutan tepung goreng. Kalau nak lebih “berisi” korang letak lebih portion dia. Tapi kalau terlebih jadi tebal cam cekodok pulak.

  • Tepung Beras; 1 portion; Tepung beras ni memberikan rasa “keras” untuk membuat kerak. Kalau suka kerak dia keras sikit, korang tambahlah portion dia ikut suka koranglah. Kalau terlebih jadi keras dan liat pulak nanti.

  • Tepung Jagung; 1 portion; Tepung jagung memberi kesan rangup atau crunchy cakap omputih. Kalau terlebih akan menyerap banyak minyak.

  • Telur Ayam; 1 biji; Telur memberikan efek “soft”. Tapi kalau lebih, akan serap minyak.

  • Serbuk Ketumbar; 3 sudu besar; Perhatian, ini serbuk ya, bukan ketumbar yang diblender! Korang belilah kat kedai ya!

  • Serbuk Kunyit; 1 sudu kecil; Sekadar nak beri warna kuning, biar nanti goreng kaler dia nampak golden brown.

  • Air Kapur; 2 sudu besar; Petua orang-orang tua, supaya lebih rangup. Amaran, hanya gunakan air kapur sireh atau kapur makan atau kapur dapur ya! Jangan sesekali gunakan air batu kapur atau kapur tulis yang korang ambik kat sekolah! Karang masuk hospital pulak!

  • Air
  • Garam

  • Cara Menggoreng; minyak kena banyak dan PASTIKAN MINYAK BETUL-BETUL CUKUP PANAS baru masukkan cendawan yang telah dicelup adunan tepung tu tadi. Pastikan JANGAN MERENDAM cendawan dalam adunan tepung! Time nak goreng, baru korang celup dan goreng dalam kuali. Kalau korang siap-siap masukkan cendawan tu awal-awal dalam adunan tepung, nanti dia jadi lembik dan tak best. Bab goreng-menggoreng ni korang kena cekap control api dapur. Jangan sampai api tak cukup panas, karang menyerap minyak pulak. Kalau api terlebih panas, hangus pulak! Anyway, goreng tu tak perlu lama-lama. Asal warna dia jadi golden brown, cepat-cepat angkat! Just make sure tepung dia dah masak, that’s enough!

  • Cendawan goreng ni paling sesuai dimakan dengan cara mencicahnya dengan sambal kicap yang dicampur dengan sedikit perahan air limau kasturi. So, ada rasa pedas, manis, masin, masam





Makan nanti jangan lupa orang yang beMusAfir ini ye.





Lebih kurang macam ginilah , tapi ini orang punya.






link asal




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails